muhteşem yüzyıl kareografisi

Posted: 8 Ocak 2011 Cumartesi by wildceno in
0

bir televizyon kanalında bir dizi başlamış muhteşem yüzyıl. bir televizyon kanalı çünkü hangi kanal bilmiyorum. arkadaşa gitiğim bir gün denk geldiğim için izledim zaten televiyonla işi olmayan biriyim.

neyse neşeli dostlar, olay kanuni döneminde geçmekte ve kanuninin hatun çetelesini tutmakta.
dizi lise tarih kitaplarında okuduğu hürrem sultan ve kanuni olaylarından etkilenen senaristin aklına gelenleri hunharca kağıda ve film şeridine katarmasından vuku bulmuş.

zırvadan ibaret sarayda küre dünya bulunuyor buda yetmiyor ve küredeki harita çok güncel :D sarayda elektrikli avize bulunuyor vs vs. dizide pek çok absürt sahne var. ben dirayet gösterip yazmaya kalksam sen göstermeyip okumazsın zaten, ondan ben peşinen yazmayayım. ders kitaplarında bulunan 3-5 satırı kopyalamışlarki hani tarihi olaylar temel alınmıştır demek için.

Şu link altında bir eleştiri videosu bulunmaktadır.

benim zoruma giden ise, neden osmanlıya bunca sahip çıkmak?
Türk gençliği Atatürkün kurduğu Cumhuriyeti bu denli savunmazken, kanuni biraz farlı anlatılıd diye daha fragmanından eleştirmeye başlanmaktadır.

yukardaki 2 kişi bilir kişi konulurken. onlar da diziden daha fazla saçmalamaktadır. hürrem sultan II. selimin anası Aleksandra Lisowska dır ve kendisinin kırım tarafından osmanlı sarayına hediye edildiği ve burda iyi bir eğitim gördüğü (harem osmanlıda eğitim görevinide yerine getiriyordu (endurun)) güzelliği ve zzekası ile kanuninin gözdesi olduğu bilinmektedir. ayrıca harem tamda kanuni döneminde osmanlı sarayında kurumsallaştırılmıştır. tamam kanuni büyük bir devlet adamı idi ama bu onun zevklerininin peşinde koşmasına engle değil, diğer padişahlar gibi zevk düşkünüdür.

ayrıca orda 46 yıl gecesini gündüzünü bu devlet için harcamış gibi bir söylem var. kanuni osmanlı padişahıdır. biz Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyoruz. kanunin kazandıklarını torunları kaybetmiştir. kanuni kazandı diye alkışlıyorsanız torunlarıda kaybetti onalrıda asmalısınız, birini asmıyorsanız diğerini göklere çıkartıp sahiplenmenin gereği yok. ayrıca zaten osmanlı devleti Türkler tarafından kurulmuş bir devlet olmasına rağmen. bir Türk devleti değil, müslüman devletidir.

onu savunurken o bir halifeydi (diğer padişhalar için de geçerli) şeklinde savunmalar da bu yüzdendir. osmanlıya edilen laflar aslında Türklüğe değil o dönemki islami yaşama vurulmaktadır. yukardaki videoyu hazırlayanlar, zamanın halifelerinin zevk sefa düşkünlüğünü kabul etmemektedir, harem gibi bir kurumu yaratan ve lale devrini yaşayan osmanlı için zevkine düşkün değildi diyenlerin zevk anlamı acaba buzlu bademmidir. başka ne yapılmalıdır?
tabi kanuninin yaşadığı dönemde yaptığı devlet adamlığı adına bir tarih yadığı gerçektir. ama madolyonun 2 yüzünü görmek bazılarının işine gelmiyor.

sonuç: dizi saçma, ama kanuni de zevk düşkünüdür.

0 yorum: